Het onderhoud van tapijttegels

Het onderhoud van tapijttegels


Tapijttegels hebben vele voordelen. Ze zijn bijvoorbeeld duurzaam, van hoge kwaliteit, dankzij het geringe snijverlies zijn ze voordelig te leggen en zelfs voor zwaar gebruik zijn geschikte tapijttegels beschikbaar. Het is niet voor niets dat slijtvaste project tapijttegels over de hele wereld worden gebruikt om de vloeren van luchthavens, grote evenementen, kantoorgebouwen en restaurants mee te bedekken

Inmiddels zijn tapijttegels ook enorm populair onder huizenbezitters die een voordelig alternatief voor kamerbrede vloerbedekking zoeken, waarbij veelzijdigheid in kleur en ontwerp als extra voordelen worden gezien. Tapijttegels zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende kleurpaletten en ontwerpen, waarmee u uw vloer gemakkelijk een ander uiterlijk kunt geven.

Een ander belangrijk voordeel, is dat tapijttegels gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken zijn. Goed onderhoud en de juiste reiniging zorgen ervoor dat het tapijt er geweldig uit blijft zien en verlengen de levensduur van de tapijttegels bovendien aanzienlijk. Het behandelen van vlekken is eenvoudig. Mocht de tegel onherstelbaar beschadigd zijn, dan hoeft u enkel de bevuilde of beschadigde tegels te vervangen i.p.v. het gehele tapijt. Wij geven u graag nog wat tips waar u op moet letten om uw tapijttegel vloer ‘tip top’ te houden.

Dagelijks stofzuigen is essentieel

Stofzuiger met roterende borstel tapijttegels schoonmaken

Wij raden het aan om tapijttegels dagelijks te stofzuigen. Bij voorkeur met een stofzuiger die voorzien is van een roterende borstel welke mechanisch wordt aangedreven. Een groot voordeel hiervan is dat de pooltjes van de tapijttegel hierdoor weer tot leven komen en dat de borstelende beweging het tapijt diep reinigt. Maak lange, langzame, gelijkmatige bewegingen over het tapijt om losse deeltjes en vuil op te zuigen. Als er losse deeltjes en vuil achterblijven, dan zullen de vezels van het tapijt hierdoor beschadigen en dit zal de levensduur aanzienlijk verkorten. Let wel op; in het geval van hoogpolige tapijttegels zijn stofzuigers met een roterende borstel minder geschikt.

Algemene tips voor het schoonmaken van vlekken op tapijttegels

  1. Voordat u een tapijttegel gaat reinigen, moet u allereerst weten wat voor achterkant de tegel heeft. Veel tapijttegels hebben een bitumen rug. Dit zorgt voor een stevige tegel, een gemakkelijk recyclebaar product en sterkere verbindingen. Hoewel bitumen zijn voordelen heeft, heeft het ook nadelen als het gaat om spotbehandeling. Gebruik in dit geval uitsluitend reinigingsmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor tapijttegels met een bitumen rug, anders kan het voorkomen dat de bitumen oplost en dat er bruine vlekken zichtbaar worden. Een geschikt product is bijvoorbeeld RZ Vlekkengrijper.
  2. Voor het reinigen van tapijttegels geldt: test eerst op een onopvallend deel van de vloer voordat u de daadwerkelijke vlek schoonmaakt. Zo kunt u testen of uw reinigingsoplossing veilig te gebruiken is.
  3. Bij tapijttegels is het advies om de reinigingsoplossing op een doek aan te brengen en niet rechtstreeks op de tegels, tenzij u tegels hebt die geschikt zijn om direct onder de kraan te reinigen. Dit zijn meestal naaldvilt tapijttegels.
  4. DEP de vlek, NIET wrijven!
  5. Gemorste vloeistoffen eerst op deppen met keukenrol, papieren zakdoekjes, toiletrol of absorberende doek.
  6. Behandel vlekken altijd van buiten naar binnen, richting het midden.
  7. Spoel vlekken altijd grondig na met schoon water, vooral als u deze heeft schoongemaakt met een oplosmiddel op waterbasis.
  8. Zorg ervoor dat de plekken na het reinigen zo droog mogelijk zijn. U kunt eventueel een föhn gebruiken om het vochtige gedeelte te drogen. Niet laten drogen op een kachel of verwarming. De bitumen rug kan hierdoor beschadigd raken.
  9. Sommige tapijttegels kunnen in de gootsteen worden schoongemaakt. Spoel de vuile tegels in dat geval af met heet water. Breng vervolgens een zeer kleine hoeveelheid mild handafwasmiddel aan op de vlek, laat dit inwerken en spoel de vlek daarna schoon.

Periodieke reiniging

De meeste tapijttegels hebben een beschermende en vuilwerende coating. Het is belangrijk om deze coating intact te houden. Als u de tapijttegels periodiek gaat (laten) reinigen, dan is het van belang dat dit op de juiste manier gebeurt. Overweeg een totaalreiniging pas als het niet anders kan. Wij kennen twee typen totaalreiniging: droge reiniging en natte reiniging.

Droge reiniging van tapijttegels

Poeder reiniging van tapijttegels


Onder ‘droge’ reiniging wordt bedoeld een poederreiniging, waarmee een vloer plaatselijk of totaal gereinigd kan worden. Hieronder wordt kort samengevat hoe u tapijtpoeder het het beste kunt gebruiken:

  1. Stofzuig de vloerbedekking of het tapijt vóór gebruik.
  2. Schudt de zak tapijtpoeder voor gebruik.
  3. Trek de afsluitstrips aan de onderzijde los en verwijder deze.
  4. Houd de zak bij het handvat vast en schud deze om het poeder gelijkmatig over de vloerbedekking of het tapijt uit te strooien.
  5. Gebruik geen water. Gebruik een borstel om de tapijtpoeder / tapijtreiniger uit te wrijven.
  6. Laat de tapijtpoeder / tapijtreiniger inwerken tot het tapijt volledig opgedroogd is (ca. 20 minuten).
  7. Stofzuig daarna de hele vloerbedekking grondig.

Tapijtpoeder wordt door diverse fabrikanten aangeboden. Controleer bij aanschaf of het product geschikt is voor gebruik op tapijttegels (met bitumen rug).

Nat reinigen van tapijttegels

Tapijttegels dieptereiniging

Is uw tapijttegel vloer zwaar bevuild? Overweeg dan nat reinigen (met behulp van koolzuur). Besteed de natte reiniging bij voorkeur uit aan een professional.

Zelf een tapijtreiniger huren kan ook. Let dan wel goed op dat u een neutraal ph-reinigingsmiddel gebruikt. Volg zorgvuldig de menginstructies van het wasmiddel. Een spoeling met schoon kraanwater is de laatste stap van dit reinigingsproces. Verzadig het tapijt niet tijdens het reinigen of spoelen. De droogtijd kan worden verkort door het gebruik van een ventilator en goede ventilatie in combinatie met verwarming.

Tapijttegels schoonmaken of vervangen?

Het is altijd aan te raden om bij aankoop extra tapijttegels van hetzelfde verfbad (batch) in te slaan. Bij het vervangen van vies geworden tapijttegels is er namelijk altijd een kleinere kans op kleurverschil. Dit geldt zeker bij tapijttegels vervaardigd van SDN garen omdat deze kleurecht zijn ten opzicht van tapijttegels die achteraf gekleurd zijn (zoals bij polypropyleen tapijttegels).

Vervang tapijttegels als:

  • Deze beschadigd zijn.
  • De vlek niet groter is dan de tapijttegel zelf en de tapijttegel vloer kort geleden gelegd is.
  • De vlek ondanks alle bovenstaande handelingen nog zichtbaar is en de tapijttegel vloer kort geleden gelegd is.

Het is in de praktijk echter niet altijd beter om bevuilde tapijttegels te vervangen in plaats van deze te laten reinigen. Zeker als de tapijttegels al langer dan één jaar liggen. Gloednieuwe tapijttegels hebben namelijk altijd een andere kleur dan een reeds gelegde tapijttegel. Dit komt omdat slijtage ook zorgt voor een andere kleur dekking. Vuil kan zich door de tijd heen bovendien diep nestelen in de vezels en zorgen voor kleurverschil. Een professionele dieptereiniging helpt in dat geval voor een mooi egaal eindresultaat.

Laat tapijttegels diepreinigen als:

  • Deze al een langere periode liggen. Het vuil is dan reeds doorgedrongen op een groter oppervlak dan wat lokaal zichtbaar is.
  • Deze vervaardigd zijn van polypropyleen.
  • Deze stinken.

Hamat deurmat

Preventie

Verder raden wij het aan om bij de ingang van uw woning of kantoor een schoonloopmat te gebruiken. Een buitenmat met harde borstels voor de ingang helpt om zand en ander vuil buitenshuis te houden. Als eerste stap kunt u een binnenmat gebruiken, bijvoorbeeld de HAMAT deurmat. Deze helpt tegen vuil maar neemt ook vocht op. Vocht en vuil wat anders terecht zou komen tussen de tapijttegel vezels en daarmee de levensduur van uw tapijt zouden verkorten.