Sinds 1924...

In 1924 begon Petrus Johannes van Heugten samen met zijn vrouw Hendrika Helena, de fabricage van zadeldekjes en ondertapijt voor de tapijtindustrie. De zadeldekjes en de handwarmers, van die lekkere kappen die aan het stuur bevestigd werden, maakte P.J. van Heugten van vilt. Mooi materiaal waar volgens hem veel meer mee mogelijk moest zijn.

Zo ontwikkelde hij allerlei nieuwe producten, knielkussens bijvoorbeeld en traplopers maar ook vilt als halfproduct.


Dat verkocht Van Heugten onder meer als ondertapijt aan Groot-Brittanië. Naar goed personeel hoefde Van Heugten niet ver zoeken. Tien zonen en vijf dochters kregen allemaal een taak in het bedrijf.

Vervolgens ontwikkelde hij tapijt op rollen van 150 cm breed. Dit tapijt maakte Van Heugten toen nog van dierlijk haar. Dit had echter een nadeel: het verviltte. Daardoor ontstonden de welbekende looppaden rond het meubilair.

De ontdekking

De Van Heugten Tapijttegel is in die tijd per toeval ontstaan uit het beperken van de schade die het gevolg was van de 5 jaar garantie welke P.J. van Heugten verstrekte op zijn rollen (150 cm) Heugavilt tapijt.

Heugavilt tapijt moest men vochtig houden i.v.m. het dierlijk haar. Heugavilt werd in het gebruik beter i.v.m. druk, vochtigheid en temperatuur.

Had men centrale verwarming (in bijvoorbeeld flats) dan vlogen de haren je om de oren. Lag het echter op een boerenerf (vochtig), dan was Heugavilt tapijt niet te verslijten.

Welnu, als de rollen Heugavilt tapijt teruggenomen moesten worden i.v.m. garantie, dan werden de goede stukken uit de rollen gesneden, op maat 50x50cm. Deze tegels werden dan weer verkocht om de schade te beperken.

En zo is de tapijttegel in 1956 door P.J. van Heugten ontdekt!

Heden

In Nijkerk, in de fabriek aan de Nijverheidsstraat produceren wij nog steeds de kwaliteit welke P.J. van Heugten in 1956 heeft uitgevonden.

Het vierkante recept hebben wij door de jaren heen verbeterd. En ja, het is nog steeds vierkant!

Alleen de hoogste kwaliteit merkgarens in combinatie met onze speciale bitumen backing (recyflex) komt in onze Van Heugten Collectie.


Betaalbare woningkwaliteit tapijttegels vind u in onze Magic Carpets Collectie en in onze outlet hal. De grootste tapijttegel outlet van Europa!

Levering is rechtstreeks vanaf de fabriek te Nijkerk.

Kwaliteit en service voor een scherpe prijs. Een familiebedrijf waar wij trots op zijn.

Back to the future

Heuga fabriek te Amersfoort
Back to the future
Back to the future
Back to the future
heuga motorcross team
Back to the future
Back to the future
Back to the future
Back to the future

Bekijk ons assortiment

Naar voorraad tapijttegels