Heugaveld en Heuga tapijttegels

Heugaveld en Heuga tapijttegels


Wat zijn Heugaveld en Heuga tapijttegels?


Wanneer u op zoek bent naar geschikte tapijttegels als vloerbedekking voor op uw vloer, dan bent u vast de namen Heuga en/of Heugaveld tegengekomen. Dit zijn namelijk bekende merknamen, die gedurende de geschiedenis van de tapijttegels zijn ontstaan. In deze blog vertellen we u alles over het ontstaan van deze merknamen en over hoe u de beste tapijttegels voor uw vloer uit kunt kiezen, zonder dat u daarvoor de hoofdprijs hoeft te betalen.

Heugafelt tapijttegels


Het ontstaan van de merknaam Heuga

In de jaren ‘50 van de vorige eeuw specialiseerde P.J. van Heugten zich in het fabriceren van producten uit vilt. Zo maakte hij bijvoorbeeld zadeldekjes, handwarmers (moffen) en allerlei onderzetters en kleden van dit materiaal. Als handelsnaam voor zijn bedrijf koos van Heugten voor een combinatie van de eerste vier letters van zijn achternaam met de eerste letter van de vestigingsplaats Amersfoort; en zo werd Heuga geboren. De producten van Heuga kregen in de jaren daarna ook wel bekendheid onder de naam Heugavilt in Nederland en Heugafelt in het buitenland. Later zijn deze namen in de volksmond verbasterd tot Heugaveld.


De ontdekking van de Heuga tapijttegel

van heugten tapijttegels amersfoort

De ontdekking van de tapijttegel uit de Amersfoortse fabriek van Heuga was een toevalstreffer. Opa van Heugten hield zich in die tijd bezig met de productie van tapijt op rollen van 150 centimeter breed. Op dit tapijt werd 5 jaar garantie gegeven en bij beschadiging, slijtage of een productiefout werd een uitsnede gemaakt en werd deze uitsnede vervolgens vervangen door een nieuw stuk tapijt. Om de kosten van de garantie te beperken, werd het uitgesneden tapijt in vierkante stukken van 50x50 centimeter gesneden om hergebruikt te kunnen worden. De voordelen van deze vierkante stukken tapijt werden al snel duidelijk en zo ontdekte P.J. van Heugten in 1956 de Heuga tapijttegel in zijn fabriek in Amersfoort. Een echte Nederlandse vinding!


Hoogtijjaren van de Heugaveld tapijttegel

heuga tapijttegels amersfoort

Tot de uitvinding van de tapijttegel was er niet veel keus op het gebied van vloerbedekking. Het leggen van kamerbreed tapijt was toen al een dure investering en ook het leggen van tapijt op rol werd bijna altijd gedaan door professionele stoffeerders. Toen de eerste Heugavilt tapijttegel eind jaren 50 geïntroduceerd werd aan het grote publiek, sloeg deze dan ook direct aan. Huishoudens herkenden het gemak en gingen vervolgens massaal voor de vierkante oplossing.

Een van de vele voordelen van tapijttegels is namelijk dat je ze zelf kunt leggen. Zelfs met twee linkerhanden is een tapijttegelvloer op deze manier zo gelegd. De eerste heugafelt tapijttegels werden ‘om en om’ gelegd. Hierdoor ontstaat een ‘dambordpatroon’. Omdat tapijttegels verhuisbaar zijn vindt u nu nog steeds, veelal op zolder originele Heugavilt tapijttegels van soms wel vijftig jaar oud.Grootste haarinkoper ter wereld

heugaflor tapijttegel

De eerste Heugaveld tapijttegels werden vervaardigd van dierlijk haar. Veelal werd varkens- en geitenhaar gebruikt dat overal ter wereld grootschalig werd ingekocht. De haartegel van Heugavilt werd een ‘onverwoestbare’ basis binnen het Nederlandse huishouden. Kinderen leerden in die tijd bovendien snel lopen, omdat het dierlijk haar prikte op de tere knietjes. Hierdoor zijn helaas ook veel negatieve herinneringen aan de tapijttegels van dierlijk haar ontstaan.

Door de jaren heen waren er verschillende typen van de Heugaveld tapijttegel in omloop. Zo was er Heugaflor, de natuurlijke tapijttegel die weer als nieuw werd als deze werd bevochtigd met water. Het dierlijke haar kwam dan als het ware weer tot ‘leven’. Maar ook Heugawollig was een bekend product uit de fabriek van Heuga. Dit waren tapijttegels van schapenwol en deze berber en moquette tapijttegels werden vervaardigd in vele dessins en tinten. In tegenstelling tot de haartegels, waren deze heerlijk zacht en warm. De slogan was dan ook “Heugawollig, slim en zacht”. De Heuga Keukenette tapijttegels was tot slot speciaal ontwikkeld voor gebruik in de keuken. De Keukenette zorgde voor warme voeten in keukens door heel Nederland en was zacht voor het servies. In het geval van een vlek kon deze tapijttegel bovendien gewassen worden onder de keukenkraan en na droging gemakkelijk teruggeplaatst worden.Heuga een begrip in Nederland

Heuga tapijttegels motorcross team

De familie van Heugten was met merknaam Heuga een groot begrip in Nederland en ook in andere landen. Dat kwam niet alleen door de hoge kwaliteit tapijttegels uit de fabriek in Amersfoort, maar zeker ook door de sportieve prestaties van enkele van Heugtens. Zo werd Ton van Heugten in 1981 bijvoorbeeld wereldkampioen zijspan motorcross met Heuga als zijn sponsor.

foto: heuga motorcross team


Heuga overgenomen door Interface

Begin jaren tachtig sloot de fabriek in Amersfoort haar deuren. De productie werd namelijk verplaatst naar Scherpenzeel. In 1984 verkocht de familie Van Heugten vervolgens het bedrijf Heuga aan het Amerikaanse Compo, een fabrikant van schoenen, wandbekleding en tapijtruggen. Daarna heeft het bedrijf Interface In 1988 Heuga overgenomen. De Heuga tapijttegels worden nog altijd in Scherpenzeel gemaakt, onder de vlag van het Amerikaanse concern Interface.


Goedkope tapijttegels van Heuga kwaliteit

Zoals u hierboven kunt lezen is de Heuga merknaam sterk verbonden aan het ontstaan van de tapijttegel. Tegenwoordig worden tapijttegels al lang niet meer van dierenhaar gemaakt, maar van duurzamere kunstvezels die zeer slijtvast zijn. Samen met de vele andere voordelen, maakt dit tapijttegels een zeer interessante optie als vloerbedekking voor in uw huis, kantoor of tijdens uw evenement. Wanneer u op zoek naar tapijttegels van hoge kwaliteit, voor een zeer scherpe prijs, dan slaagt u bij ons zeker. In onze Magic Carpets tapijttegel outlet vindt u zelfs 50x50 cm tapijttegels vanaf een euro per stuk.