Brandvertragende Tapijttegels en Veiligheidsnormen: Alles wat u moet weten over rookreductie en brandklassen

Brandvertragende Tapijttegels en Veiligheidsnormen: Alles wat u moet weten over rookreductie en brandklassen

Bij de keuze van tapijttegels is niet alleen het uiterlijk van belang, maar ook de veiligheid. Brandvertragendheid en rookreductie zijn cruciale kenmerken om uw werkomgeving veilig te houden in het geval van brand.

Ongeacht het gebruik van tapijttegels worden er diverse eisen en kwaliteitscriteria aan tegels gesteld. Tapijttegels vallen onder de categorie vloerbedekkingen die worden beoordeeld op basis van hun eigen brandveiligheidscriteria. Vooral brandvertragendheid en rookreductie zijn cruciale kenmerken met betrekking tot veiligheidsnormen en bouwvoorschriften. Deze vereisten zijn belangrijk om het risico voor de veiligheid van mensen en de verspreiding van brand te minimaliseren in geval van brand.

  1. Brandvertragendheid: Tapijttegels moeten zo zijn vervaardigd dat ze in geval van brand niet gemakkelijk ontvlambaar zijn en het vuur niet snel doorgeven. Dit wordt bereikt door speciale materialen en behandelingen.

  2. Rookreductie: Bij brand is de hoeveelheid en toxiciteit van de geproduceerde rook van groot belang. Brandvertragende tapijttegels moeten zodanig zijn ontworpen dat ze de rookontwikkeling minimaliseren, waardoor zicht en ademlucht in geval van brand worden verbeterd.

Deze eigenschappen zijn niet alleen belangrijk voor de veiligheid van de personen die zich in de betreffende ruimtes bevinden, maar ook voor de naleving van bouwvoorschriften en normen in veel landen, waaronder Nederland en Duitsland. Veiligheid is een essentieel aspect bij de keuze van tapijttegels. Wie waarde hecht aan veiligheid, moet zeker letten op een officiële certificering op het gebied van brandveiligheid.

De certificering van tapijttegels omvat doorgaans de volgende criteria:

Brandklasse zichtbaar op de stalenkaar bij specificaties

Brandvertragendheid: De tegels mogen zich bij brand niet snel ontbranden, om de verspreiding van het vuur te vertragen.

Rookontwikkeling: Ze moeten weinig en bij voorkeur niet-giftige rook produceren, om zicht en ademlucht te verbeteren.

Brandende druppels: Dit beoordeelt of en hoe sterk brandende druppels of delen van de tapijttegels afvallen, aangezien deze het vuur verder kunnen verspreiden en andere materialen kunnen ontsteken.

Deze drie criteria beschrijven samen een materiaal dat moeilijk ontvlambaar is, weinig rook produceert en geen brandende druppels afgeeft – ideaal voor hoge veiligheidsvereisten.

Foto: de brandklasse specificering op onze stalenkaarten (INCA collectie)

Brandveiligheidsklassen van tapijttegels - Wat u moet weten

Brandclassificatie: Tapijttegels worden ingedeeld in verschillende klassen die aangeven hoe goed ze bestand zijn tegen vuur en hoe snel ze zich bij brand ontbranden. De Europese normen EN 13501-1 en de Duitse norm DIN 4102 regelen deze classificatie. Deze normen zorgen ervoor dat tapijttegels voldoen aan de vereiste veiligheidsnormen en de geldende voorschriften naleven.

Belangrijk: De brandveiligheidsclassificaties gelden zowel voor tapijtvloeren (vloerbedekking) als voor tapijttegels.

Hier volgt een nadere blik op de verschillende brandveiligheidsklassen en wat ze betekenen voor de veiligheid van uw omgeving:

  1. Bfl - B1: Beperkte ontvlambaarheid. Tapijten van klasse Bfl (volgens EN 13501-1) of B1 (volgens DIN 4102) hebben een goede brandwerendheid, maar zijn niet volledig vlamvertragend.
  2. Cfl - C1: Ontvlambaarheid. Tapijten van deze klasse (volgens EN 13501-1) of C1 (volgens DIN 4102) zijn minder brandwerend dan Bfl-klassen en ontsteken gemakkelijker.
  3. Dfl - D1: Ontvlambaarheid. Deze klasse (volgens EN 13501-1) of D1 (volgens DIN 4102) biedt een nog lagere weerstand tegen vuur.
  4. Efl - E1: Ontvlambaarheid. Tapijten in deze klasse (volgens EN 13501-1) of E1 (volgens DIN 4102) bieden minimale weerstand tegen vuur en zijn gevoeliger voor brandontwikkeling.
  5. F: Deze klasse staat voor “niet geclassificeerd” en betekent dat de tapijtvloer geen speciale eisen voor brandveiligheid vervult.

Daarnaast worden ook rookontwikkeling en brandend afvallen gecategoriseerd:

  • Rookontwikkeling (s)
    • s1: Lage rookontwikkeling
    • s2: Gemiddelde rookontwikkeling
    • s3: Hoge rookontwikkeling of rookontwikkeling niet getest
  • Brandend afvallen (d)
    • d0: Geen brandend afvallen binnen 600 seconden
    • d1: Geen brandend afvallen met een nasmeulduur van meer dan 10 seconden binnen 600 seconden
    • d2: Geen prestatie vastgesteld

Testmethode: De norm EN 13501-1 gebruikt een reeks tests, waaronder de EN ISO 11925-2 voor de reactie op vlamcontact en de EN ISO 9239-1 voor het bepalen van rookontwikkeling en warmteafgifte. Deze uitgebreide classificatie beoordeelt brandbaarheid, rookontwikkeling, druppelvorming en andere relevante brandgedragseigenschappen van een product.

Wat zijn PIT/PRODIS-symbolen voor vloerbedekking?

PIT/PRODIS-symbolen bieden essentiële informatie over de eigenschappen en geschiktheid van vloerbedekking. Met deze symbolen kunt u in één oogopslag zien welke eigenschappen een vloerbedekking heeft, zoals brandklasse, en voor welke toepassingen deze geschikt is.

PIT staat voor "Product Informatie Tapijten" en PRODIS voor "Product Informatie Systeem". Deze symbolen geven ook belangrijke informatie over milieuaspecten, het gebruik van chemicaliën, en de veiligheid van vloerbedekking, zoals brandvertragende eigenschappen.

De PIT/PRODIS-symbolen zijn ontwikkeld door de Europese vereniging voor tapijt en milieu (GUT) en de Europese brandorganisatie van tapijtfabrikanten (ECRA). Ze zorgen ervoor dat u eenvoudig de veiligheid en duurzaamheid van een product kunt beoordelen.

Bij Van Heugten Tapijttegels laten wij deze symbolen niet alleen zien op onze stalenkaarten, maar ook in de online productspecificaties, vaak in de vorm van een PIT-symbool. De onderstaande PIT-symbolen geven bijvoorbeeld aan welke brandklasse van toepassing is per kwaliteit tapijttegel, zodat u snel kunt zien of de tegels voldoen aan uw veiligheidsvereisten.

Brandklasse Bfl-S1
Brandklasse Bfl-S1
De vloerbedekking draagt niet bij aan het ontstaan van brand. S1 betekent dat de vloerbedekking een minimale rook ontwikkelt bij brand.
Brandklasse Cfl-s1

Brandklasse Cfl-S1
De vloerbedekking is redelijk brandbaar. S1 betekent dat de vloerbedekking een minimale rook produceert.

Brandklasse Dfl-s1
Brandklasse Dfl-S1
De vloerbedekking is goed brandbaar. S1 betekent dat deze vloerbedekking een gemiddelde hoeveelheid rook ontwikkelt.
Brandklasse Efl
Brandklasse E fl Wanneer vloerbedekking deze brandklasse heeft, dan is deze zeer en uiterst brandbaar.


Test case: Tapijttegel SPARTA

Brandvertragend tapijttegel Sparta


Tapijttegels SPARTA – de projectkwaliteit Bouclé tapijttegel – is een uitstekende keuze voor kantoren. Deze tapijttegels combineren gemêleerde, rustige kleuren met hoge eisen aan brandveiligheid. De SPARTA tapijttegels zijn gecertificeerd volgens de nieuwste Europese normen om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de vereiste brandveiligheidsnormen en bijdragen aan de veiligheid van uw werkomgeving.

Brandtest Sparta Tapijttegel - Productierichting

Brandtest tapijttegel van de TFI

Deze afbeelding toont het resultaat van de brandtest op de Sparta tapijttegel, uitgevoerd in de productierichting volgens de norm EN ISO 9239-1:2010. De test meet de kritische warmteflux en de rookontwikkeling bij blootstelling aan een stralingswarmtebron.

Brandveiligheidspecificaties van de SPARTA tapijttegels:

  • Brandklasse Bfl-s1: Deze classificatie geeft aan dat de SPARTA tapijttegels een goede beperking van ontvlambaarheid (Bfl) bieden en slechts geringe rookontwikkeling (s1) produceren. Dit betekent dat de tapijttegels langzaam branden en minimaal rook afgeven, wat de veiligheid in uw omgeving aanzienlijk verhoogt.

Met deze classificatie voldoen de SPARTA tapijttegels aan de strenge eisen voor openbare en commerciële ruimtes en bieden ze een hoge beschermingsnorm voor uw gebouwen. Dergelijke brandveiligheids-certificeringen zijn bijzonder belangrijk in ruimtes en gebouwen met hoge veiligheidsvereisten en veel mensen op beperkte ruimte. Dit omvat scholen, kantoren, hotels, luchthavens, ziekenhuizen, appartementencomplexen, evenementlocaties, fitnessruimte, enzovoorts.

Conclusie: Veiligheidsvereisten voor Tapijttegels

Bij het kiezen van tapijttegels voor uw huis of kantoor is het belangrijk om te letten op aspecten zoals brandvertragendheid en rookreductie. Deze kenmerken dragen bij aan het voldoen aan brandveiligheidsvereisten en bieden u een extra maat van veiligheid. Terwijl in privéruimtes brandvertragende tapijttegels waardevolle bescherming bieden, zijn in openbare gebouwen strenge brandveiligheidsklassen en certificeringen essentieel om de veiligheid van iedereen te waarborgen.

Onze aanbeveling: Kies tapijttegels die aan deze veiligheidsnormen voldoen om zowel comfort als veiligheid te waarborgen. Op de website van VAN HEUGTEN vindt u gedetailleerde classificaties voor elke tapijttegel. Hier kunt u eenvoudig achterhalen hoe goed uw tapijt aan de brandveiligheidsvereisten voldoet. Zo maakt u een weloverwogen keuze en kunt u zich volledig veilig voelen.