Welke ondervloer is het meest geschikt voor tapijttegels?

Welke ondervloer is het meest geschikt voor tapijttegels?


Als u voor tapijttegels kiest, zult u er rekening mee moeten houden dat deze niet voor elke ondervloer geschikt zijn. Wat moet er onder tapijttegels? In deze blog leggen wij u uit waar u rekening mee dient te houden.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat u tapijttegels alleen kunt lijmen op harde en egale oppervlakken, zoals beton, steen, hout en tegels. De vloer dient redelijk egaal (zonder oneffenheden zoals kieren bobbels), schoon en niet te vochtig te zijn.

Tapijttegels leggen op een betonvloer

Beton of cementdekvloer

Een beton of cementdekvloer is ideaal om tapijttegels op te leggen. Deze is vaak ruw genoeg en hierdoor hoeft u niet alle tapijttegels te fixeren bij woninggebruik. Er is geen extra ondervloer nodig en dus kostenbesparend. De vloer dient wel egaal zijn. Mocht u beschadigingen in uw beton / cementdekvloer hebben dan kunt u deze vaak vullen en uitvlakken met snelcement. Dit is een goedkopere oplossing dan het te laten egaliseren met egaline.

Stofzuig uw beton-, cementdekvloer wel goed vooraf, zodat gruis en kleine steentjes niet kunnen bijdragen aan oneffenheden in het eindresultaat.

Tapijttegel ondervloer laten egaliseren

Egaliseren met egaline doet u bij een oneffen vloer. Egaline is een egalisatiemortel die zichzelf uitvloeit en daarmee een strakke en vlakke vloer creëert. Als de egaline is opgedroogd blijft er een keiharde sterke en harde vloer over. Een geëgaliseerde ondervloer met egaline is ideaal om tapijttegels op te leggen. Egaliseer uw tapijttegel ondervloer bij:

 • Oneffen beton-, cementdekvloer
 • Oneffen keramische tegelvloer

Nadeel is wel dat egaline duur is om aan te brengen. Tevens moet u wel wat ervaring hebben met het aanbrengen hiervan. Meestal is ook nog een voorstrijk nodig voorafgaand aan het aanbrengen van de egaline. Uitbesteden aan een professional is natuurlijk ook mogelijk. Het aanbrengen van egaline is kost afhankelijk van de dikte tussen de 10 en 25 euro per m2.


Houten ondervloer met tapijttegels

Het is mogelijk om tapijttegels op een houten ondervloer te leggen. Op een MDF, hardboard vloer is het geen probleem. Zorg wel dat oneffenheden afgevlakt worden met een schuurmachine. Een planken ondervloer, bijvoorbeeld op zolder is dan wel lastiger. Indien een plankenvloer oneffen is met kieren, raden wij aan om eerst een groene ondervloerplaat te plaatsen. Deze zorgt dan ook direct voor extra geluiddemping en isolatie. Onderstaand leest u meer over de eigenschappen van een groene ondervloerplaat zoals een Thermofelt of isoboard ondervloer.

Zorg er altijd goed voor dat de tapijttegels goed geacclimatiseerd zijn voordat u deze op een houten ondervloer legt. Vooral op zolder kan een houten vloer nog gaan werken. Leg de tapijttegels daarom goed vast met behulp van dubbelzijdige tapijttape of anti-slip lijm.

Tapijttegels leggen op laminaat

Een snelle en makkelijke oplossing is tapijttegels op laminaat te leggen. Dit is zeker mogelijk maar er zijn wel een paar punten waar u rekening mee dient te houden:

 • Een laminaatvloer is te glad om tapijttegels los op te leggen. Gebruik anti-slip lijm of dubbelzijdige tapijttape. Houdt er wel rekening mee als u deze fixatie gebruikt u de laminaatvloer als afgeschreven kunt beschouwen. De anti-slip lijm trekt in de laminaatvloer en is niet meer verwijderbaar. Ook de dubbelzijdige tapijttape kan de laminaatvloer kapot trekken. Wilt u de laminaatvloer netjes houden? Gebruik dan onze evenement tapijttape. Deze is zonder beschadiging verwijderbaar en laat geen lijmresten achter.
 • Als u tapijttegels op een laminaatvloer legt komt er tussen de 5 en 8 mm dikte bij. Komt u dan wel uit met uw deur? Kan deze dan nog open en dicht?
 • Als u plakplinten gebruikt kunt u deze het beste verwijderen omdat tapijttegels netjes opgesloten moeten zijn tegen de muur of tegen een opstaande plint.
 • Als het laminaat gaat werken door bijvoorbeeld een vochtprobleem en hierdoor bol gaat staan dan gaat u dit ook zien als u hierop tapijttegels legt.


Tapijttegels leggen op pvc, vinyl of zeil

U kunt tapijttegels direct op een harde vloer leggen zoals pvc, vinyl of zeil. Het is wel zo dat een pvc of zeil vloer te glad is om tapijttegels hier los op te leggen. Fixeer daarom altijd met anti-slip lijm of dubbelzijdige tapijttape om verschuivingen te voorkomen. Houd er wel rekening mee als u anti-slip lijm gebruikt u deze dan niet meer kan verwijderen van de ondervloer. Deze pvc, vinyl of zeil ondervloer kunt u dan als afgeschreven beschouwen omdat de lijm hardnekkig blijft zitten na het verwijderen van de tapijttegels. Een tussenoplossing is ook mogelijk; gebruik dan onze evenementen tapijttape. Deze is wel verwijderbaar zonder residu achter te laten.


Kun je tapijttegels op huidige vloerbedekking leggen?

Wij krijgen ook vaak de vraag of tapijttegels op bestaande vloerbedekking gelegd kunnen worden. Dit is zeker niet aan te raden. Als u tapijttegels op uw huidige vloerbedekking legt dan is er altijd speling onder de tapijttegels en hierdoor gaan de tapijttegels elkaar eruit lopen en ontstaan er lelijke naden en onstabiliteit. Tevens hecht tapijttape en anti-slip lijm niet goed op vloerbedekking. Verwijder daarom altijd uw huidige vloerbedekking.

Als de huidige vloerbedekking vastgelijmd is aan de beton-, cementdekvloer kan het soms lastig zijn deze te verwijderen. Wat dan helpt is om het tapijt nat te maken en deze proberen los te trekken in stroken (20 - 30 cm). Doordat het tapijt nat is raakt deze sneller los van de ondervloer. Pas op dat u niet achterover valt. Soms kan bij het verwijderen het tapijt ineens los komen.

Thermofelt ondervloer leggen voor tapijttegels

Groene ondervloer platen

Als uw vloer niet geschikt is om tapijttegels op te leggen, zoals bij kurk, plankenvloer of tapijt (geen houvast voor de lijm), dan kunt u de oude vloerbedekking het beste verwijderen en deze voorzien van een Thermofelt of isoboard ondervloer. Deze platen zijn samengesteld uit 100% natuurlijk resthout en werken tevens geluiddempend en isolerend. De groene platen zijn 7mm dik en hebben ook een egaliserend effect. Kleine oneffenheden worden dan geëffend zodat direct op deze groene platen tapijttegels gelegd kunnen worden. Wij bieden twee typen groene ondervloer platen voor tapijttegels:

 • Isoboard (woninggebruik): gebruik deze bij normaal gebruik in huis. Minder geschikt voor bureaustoel gebruik en stoelen met kleine pootjes.

 • Thermofelt (zwaar gebruik): De beste ondervloer voor tapijttegels op de markt. Gebruik deze ondervloer bij intensief gebruik. Deze ondervloer is harder geperst dan de Isoboard en geschikt bij gebruik van bureaustoelen.

Vloerverwarming in combinatie met tapijttegels

Als uw vloer voorzien is van vloerverwarming, dan wordt aangeraden tapijttegels te kiezen die antistatisch zijn. De meeste tapijttegels zijn ook antistatisch. Ook moet de tapijttegel een warmtedoorlaatweerstand hebben die niet hoger is dan 0,10 m² per K/W. Zo dringt de warmte van de vloerverwarming voldoende door de tapijttegel heen. Gebruik geen groene ondervloer in combinatie met vloerverwarming, aangezien de warmteweerstand is dan te hoog is.


Tapijttegels los leggen of verlijmen?

Wij raden het altijd aan om de tapijttegels vast te leggen met dubbelzijdige tapijttape of antislip lijm. Afhankelijk van de afmeting van de ruimte, dikte van de tapijttegel en het type ondergrond is het mogelijk om een groot deel van de tapijttegel vloer los leggen, dus zonder het gebruik van tapijt tape of lijm.


Leg tapijttegels altijd vast bij:

 • Projectgebruik, zakelijk (bureaustoel gebruik)
 • Houten ondervloer; MDF en laminaat
 • PVC, Vinyl / zeil ondervloer.
 • Hoogpolige typen tapijttegels (hoogpolige en frisé).
 • Naaldvilt typen tapijttegels
 • In combinatie met vloerverwarming.
 • In ruimtes waar grote temperatuurverschillen kunnen optreden.

Los leggen van tapijttegels is mogelijk bij:

 • Licht gebruik (woning)
 • Ruwe ondergrond (beton-, cementdekvloer)
 • Ruimtes tot 25 m2
 • Kortpolige typen tapijttegels zoals een bouclé.


Let wel op de tapijttegels vooraf het leggen goed geacclimatiseerd moeten zijn. Het liefst 24 uur voor installatie en op kamertemperatuur (tussen de 19 en 21 graden). Dit helpt ervoor dat de tapijttegel niet gaat gaat ‘schikken’ wat kan leiden tot zichtbare naden of opstaande randen door teveel spanning.

Typen lijm & tape voor tapijttegels

Tapijttegels kunnen met behulp diversen fixaties worden aangebracht. Een fixatie zorgt ervoor dat de tapijttegels perfect op de plek blijven liggen en verschuiving tegen gaat. Dit voorkomt lelijke naden. Nog een voordeel van anti-slip lijm of dubbelzijdige tape is dat u nog tapijttegels kunt vervangen. Anti-slip lijm droogt heel langzaam en blijft na jaren een plakkerige substantie. Dubbelzijdige tapijttape blijft ook plakken en is breed inzetbaar. Wanneer gebruikt u welke fixatie voor het vastleggen van tapijttegels:

Uzin u-1000 anti-slip lijm voor tapijttegels
Anti-slip lijm

 • Gebruik deze bij intensief gebruik in grote ruimtes (meer dan 25m2)
 • Ideaal op beton-, cementdekvloer, geëgaliseerde egaline vloer.
 • Aanbrengen met een vachtroller.
 • Anti-slip lijm heeft een verwerkingstijd van 30 - 45 min. U moet dus even wachten voordat u kunt leggen.
 • Anti-slip lijm is lastig om te verwijderen van de ondervloer.
 • Bij gebruik van groene ondervloer platen kunt u beter dubbelzijdige tapijttape gebruiken omdat antislip lijm teveel in de ondervloer trekt door de zuigende werking van de houtvezels.


gekko G57 spuitlijm voor tapijttegels
GEKKO Spuitlijm voor tapijttegels

 • GEKKO G-57 is een anti-slip lijm in een spuitbus.
 • De lijm schiet een spinnenweb van anti-slip lijm op uw ondervloer (cement-, betondekvloer en hout).
 • Heeft een korte verwerkingstijd van 2 minuten. Hierdoor kunt u snel leggen.
 • Handig in ruimtes tot 25 tot 50 m2.


Dubbelzijdige tapijttape

 • Gebruik deze bij normaal gebruik in woning of kantoor.
 • Gebruik tapijttape als u niet alles wilt vastplakken. U kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld alleen de randen van de ruimte en de open delen waar geen meubilair staat vast te plakken.
 • Gebruik tapijttape in ruimtes tot 25 m2
 • Hecht ook goed aan groene ondervloer platen.
 • Tapijttape is verwijderbaar van de ondervloer maar kan lijm resten achter laten.
 • Als u dubbelzijdige tapijttape plakt op laminaat en deze later verwijderd kan het laminaat beschadigd raken ivm de sterkte plakkracht van de tape.


Evenement tapijttape voor tapijttegels
Evenement tapijttape

 • Dubbelzijdige tapijttape voor tijdelijk gebruik.
 • Is makkelijker te verwijderen van de ondervloer zonder een residu achter te laten.
 • Ideaal op beurzen / evenementen.

Heeft u nog steeds vragen over ondervloeren en of het verlijmen van tapijttegels? Neem dan contact met ons.