Waarom tapijttegels energiebesparend zijn

Waarom tapijttegels energiebesparend zijn


De drastisch gestegen energieprijzen vragen om nieuwe en duurzame manieren om onze huizen, maar ook hotels, bedrijven, instellingen etc. te verwarmen en de warmte in huis vast te houden. Onderzoek en studies tonen aan dat tapijt een uiterst effectief isolatiemateriaal is, aangezien tapijtvezels natuurlijke isolatoren zijn met lage warmtegeleiding waarden.

De thermische eigenschappen van tapijt zorgen ervoor dat mensen zich comfortabeler voelen bij een bepaalde luchttemperatuur. Vloerbedekking voelt warmer aan onder de voeten en heeft niet de verwarming nodig die een glad oppervlak kan hebben, waardoor nog meer energie wordt bespaard.

De dikte van het tapijt is de belangrijkste factor die de thermische isolatie bepaalt. Hoe dikker het tapijt, hoe groter de thermische isolatie. Wanneer tapijt op een ondervloer wordt gelegd, wordt dus een verdere verhoging van de thermische isolatie verkregen. Tapijt kan helpen de energiekosten voor verwarming te verlagen wanneer er een temperatuurverschil is tussen de binnenlucht en die onder de vloer. Niet-geïsoleerde vloeren zijn verantwoordelijk voor 10-20% van het warmteverlies van een kamer en het grootste voordeel van een tapijt wordt verkregen wanneer een zo groot mogelijk oppervlak, bij voorkeur van muur tot muur, wordt bedekt. Dit komt omdat de vermindering van het warmteverlies evenredig is met de vloerbedekking.

Aangetoond is dat de gevoelstemperatuur in ruimten met textiele vloerbedekking (waaronder ook tapijttegels) circa 1-2 °C hoger is dan in ruimten met harde vloerbedekking, wat resulteert in een besparing op stookkosten van circa 6%. Doordat tapijt warmer aanvoelt, kan bovendien nog meer energie worden bespaard doordat de verwarming later in de herfst kan worden aangezet en eerder in de lente weer kan worden uitgeschakeld.

Een kamer met vloerbedekking bevordert het thermisch comfort en bespaart energie. Uiteindelijk moet tapijt samen met gordijnen, dubbele beglazing enz. worden beschouwd als onderdeel van het algehele thermische ontwerp.

Tapijttegels zijn een duurzame en kostenbesparende optie voor het isoleren van vloeren en het verlagen van energiekosten. Door de modulaire eigenschappen van tapijttegels kan de vloerbedekking gemakkelijk worden vervangen en gerecycled. Bovendien bieden tapijttegels ook voordelen op het gebied van akoestische isolatie en designflexibiliteit. Overweeg tapijttegels als een milieuvriendelijke en effectieve oplossing voor het verbeteren van de isolatie van uw huis, bedrijf of instelling.