Een Naadloos Tapijt met Tapijttegels: Waar Moet Ik Op Letten?

Een Naadloos Tapijt met Tapijttegels: Waar Moet Ik Op Letten?

Wanneer u kiest voor tapijttegels als vloerbedekking, wilt u vaak een naadloos, kamerbreed effect bereiken. Het gebruik van tapijttegels biedt veel voordelen, waaronder eenvoudige installatie en vervanging, maar het vergt wel wat aandacht om een naadloos resultaat te krijgen. Hier zijn enkele tips en adviezen om ervoor te zorgen dat uw tapijttegels geen naden laten zien en een prachtig, naadloos tapijt vormen.

Kies de Juiste Tapijttegels

Gemêleerde Kleuren

Gemêleerde tapijttegels zijn beter naadloos te leggen dan effen gekleurde tapijttegels. De variatie in kleur helpt om de naden te verbergen, waardoor een uniformer uiterlijk ontstaat. Dit is vooral handig in ruimtes met veel natuurlijk licht, waar naden anders snel opvallen.

Structuur van de Tapijttegels

De structuur van tapijttegels heeft een grote invloed op het naadloze effect. Gemêleerde lussenpool (bouclé) kwaliteiten zijn beter naadloos te leggen dan effen hoogpolige typen. De bouclé-structuur verdeelt het licht gelijkmatiger, waardoor naden minder zichtbaar zijn.

Tapijttegels met Patroon

Moonstone zwart tapijttegel
Halfsteens gelegd, onze Moonstone zwart met patroon design.

De meeste tapijttegels met een patroon kunnen naadloos gelegd worden door ze in ashlar verband te leggen. Dit betekent dat de pijlrichting van de tegels in één richting wordt gelegd en dan halfsteens, waarbij de naden verspringen. Dit vermindert de zichtbaarheid van naden aanzienlijk.

BEKIJK ONZE TAPIJTTEGELS MET PATROON

Legrichting van Tapijttegels

Tapijttegels naadloos leggen

Ashlar Leggen

Bij de ashlar legmethode worden de tegels in een halfsteens patroon gelegd, maar met een verticale verspringing. Dit creëert een gestructureerd en georganiseerd uiterlijk dat effectief is voor het verminderen van zichtbare naden, terwijl het een uniek patroon biedt. Deze legmethode raden wij aan bij tapijttegels met een (organisch) patroon.

Monolithisch Leggen

Sparta blauw tapijttegel
Monolithisch / één richting naadloos effect met de Sparta blauw

Bij monolithisch leggen (in één richting) worden de tegels allemaal in dezelfde richting gelegd. Dit is vooral effectief bij gemêleerde kleuren en zorgt voor een uniform uiterlijk zonder zichtbare naden. Bij deze legrichting heeft u minder snijverlies ten opzichte van ashlar en halfsteens verband.

Halfsteens Leggen

Een halfsteens patroon, waarbij elke rij tegels verspringt, helpt om naden te verbergen. Dit is vooral effectief bij tapijttegels met een patroon, omdat het patroon door het verspringen minder onderbroken lijkt.

Vermijd ‘Om en Om’ Leggen

Bij de 'om en om' methode, waarbij de tegels in verschillende richtingen worden gelegd, zijn de naden altijd zichtbaar. Deze methode moet vermeden worden als u een naadloos effect wilt bereiken. Deze legmethode raden wij bij tapijttegels met een effen of lijnen patroon voor een speels dambord patroon.

Kleurenkeuze

 • Donkere Kleuren
  Donkere kleuren zijn over het algemeen beter naadloos te leggen dan lichte kleuren. Ze verbergen de schaduwen van de naden beter en zorgen voor een gelijkmatiger uiterlijk.

 • Lichte Kleuren
  Wilt u toch lichte kleuren naadloos leggen? Kies dan voor gemêleerde lichte kleuren. De variatie in tinten helpt om de naden minder zichtbaar te maken.

Niet Naadloos Te Leggen Tapijttegels

 • Effen Lichte Kleuren, Vooral Velours Typen
  Deze tapijttegels tonen naden veel duidelijker door het gebrek aan kleurschakeringen en de uniforme structuur van het velours.

 • Tapijttegels met Contrasterend Lijnmotief
  Lijnmotieven creëren een visuele onderbreking die naden benadrukken.

 • Tapijttegels met Kleurverloop
  De variatie in kleur over de lengte van de tegel maakt het lastig om een consistent patroon te behouden, waardoor naden zichtbaar blijven.

 • Tapijttegels met een Asymmetrisch Patroon
  Asymmetrische patronen kunnen niet op een consistente manier worden gelegd zonder dat naden zichtbaar zijn.


Voorbereiding van de Ondervloer

Een harde, egale ondervloer is cruciaal voor het leggen van tapijttegels met een naadloos effect. Een ongelijke ondervloer kan ervoor zorgen dat de tegels niet goed aansluiten, wat leidt tot zichtbare naden. Zie ook onze blog 'Welke ondervloer voor tapijttegels' voor meer informatie.

Verschuiving Voorkomen

Om verschuiving te voorkomen, is het belangrijk om de tapijttegels te fixeren met minimaal dubbelzijdige tapijttape of met anti-slip lijm. Bij frictie op de tapijttegelvloer kunnen los gelegde tapijttegels naden veroorzaken.

Voorbeelden en Tips

Kantoorruimtes

In kantoorruimtes waar veel gelopen wordt en waar een strak uiterlijk gewenst is, zijn gemêleerde lussenpool tapijttegels in donkere tinten een uitstekende keuze. Ze zijn duurzaam en verbergen naden goed. Tevens zijn lussenpool (bouclé) type vervaardigd van polyamide beter geschikt voor intensief gebruik van bureaustoelen.

Woonkamers

Voor woonkamers kunt u kiezen voor tapijttegels met een subtiel patroon en een gemêleerde kleur in een halfsteens verband. Dit zorgt voor een warme en naadloze uitstraling.

Slaapkamers

In slaapkamers, waar comfort belangrijk is, kunt u hoogpolige tapijttegels gebruiken. Kies hierbij voor een gemêleerde kleur en leg ze monolithisch (in één richting) om een zo goed mogelijk naadloos effect te bereiken.

Met deze tips en adviezen bent u goed voorbereid om tapijttegels naadloos te leggen en een prachtig kamerbreed effect te creëren. Kies de juiste kleuren, structuren, en legmethoden om het beste resultaat te bereiken en geniet van een vloer zonder zichtbare naden.