Duurzaamheid van tapijttegels: een milieuvriendelijke keuze

Duurzaamheid van tapijttegels: een milieuvriendelijke keuze


Wanneer je aan tapijttegels denkt, komt duurzaamheid misschien niet meteen in je op. Toch zijn tapijttegels een verrassend milieuvriendelijke keuze. Ze zijn recyclebaar, verhuisbaar en zorgen voor minder snijverlies dan kamerbreed tapijt. In deze blog duiken we dieper in op de duurzame voordelen van tapijttegels.

Duurzame materialen

Veel tapijttegelgarens zijn tegenwoordig gemaakt van gerecycled materiaal, zoals gerecyclede nylonvezels. Een toonaangevend merk hierin is Econyl, dat garens produceert uit industrieel afval, oude tapijten, visnetten en PET-flessen. Deze garens worden gebruikt om prachtige tapijtdesigns te maken die als halffabricaat bij ons binnenkomen. Vervolgens maken wij er tapijttegels van. Bekijk ons aanbod Econyl-tapijttegels voor een compleet overzicht.

Ook oude visnetten kunnen gebruikt worden als garen voor tapijttegels.
Foto: Ook oude visnetten kunnen gebruikt worden in gerecycled garen van tapijttegels.

Duurzame backing

De backing, of rug, van tapijttegels is essentieel voor stabiliteit. In de jaren 50 bestond deze voornamelijk uit bitumen, wat minder duurzaam is. Tegenwoordig zijn er innovaties zoals onze Recyflex backing, die 80% minder bitumen gebruikt door toevoeging van natuurlijk krijt. Andere fabrikanten, zoals Desso en Interface, hebben ook duurzame backings ontwikkeld die bijdragen aan een circulaire economie. Innovatieve materialen zoals polyolefinen en PVB worden steeds vaker gebruikt, wat de ecologische voetafdruk van tapijttegels verder vermindert.

Milieuvriendelijke productie en recycling

Tapijttegels zijn vaak gemaakt van materialen zoals nylon 6, dat bekend staat om zijn duurzaamheid en recyclebaarheid. Het concept van 'cradle to cradle' recycling is cruciaal: aan het einde van hun levensduur kunnen tapijttegels worden teruggestuurd naar de fabrikant om te worden gedemonteerd en opnieuw gebruikt in nieuwe producten. Dit vermindert de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat aanzienlijk.

Vermindering van toxische emissies

Een belangrijk milieuprobleem bij tapijttegels zijn de potentiële toxische emissies, zoals styreen en formaldehyde, tijdens hun gebruik. Moderne technologieën en strengere normen hebben echter geleid tot gezondere werkomgevingen. Het is belangrijk om tapijttegels te kiezen die voldoen aan deze nieuwe standaarden om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren.

Minder snijverlies

Dankzij hun modulaire formaat van 50x50 cm bieden tapijttegels minder snijverlies dan kamerbreed tapijt. Dit maakt ze efficiënter en kosteneffectiever, vooral in ruimtes met onregelmatige vormen. Ontdek hier alle voordelen van tapijttegels.

Isolerend en energiebesparend

Tapijttegels zijn uitstekende isolatoren. Ze houden warmte vast, wat betekent dat je verwarming minder hard hoeft te werken. Dit bespaart energie en is goed voor het milieu. Bovendien zijn veel tapijttegels geschikt voor vloerverwarming. Ontdek hier waarom tapijttegels energiebesparend zijn.

Verhuisbaar en herbruikbaar

In tegenstelling tot kamerbreed tapijt, dat op maat wordt gemaakt, zijn tapijttegels gemakkelijk te verhuizen en herbruikbaar. Zelfs als ze met tape zijn bevestigd, kunnen ze eenvoudig worden opgepakt en opnieuw worden gelegd in een andere ruimte. Moet je tapijttegels vastleggen met tape of met lijm? Lees het in de blog 'Tapijttegels Vastzetten: De Juiste Keuze Tussen Los Leggen en Verlijmen'.

Vervangbaar

Een groot voordeel van tapijttegels is dat ze eenvoudig te vervangen zijn bij schade of vlekken. Dit verlengt de levensduur van je vloerbedekking aanzienlijk. Tip: bestel altijd wat extra tegels om dezelfde batch te behouden.

Tapijttegels zijn vervangbaar

B-keus tapijttegels: een duurzame keuze

B-keus tapijttegels, met minimale productiefouten, zijn een voordelige en duurzame optie. Ze voorkomen verspilling en bieden een betaalbare oplossing zonder in te boeten op kwaliteit.

Conclusie

Tapijttegels bieden een duurzame vloeroplossing die niet alleen bijdraagt aan een beter milieu, maar ook aan een gezondere leefomgeving. Door te kiezen voor tapijttegels die zijn gemaakt van gerecyclede materialen en die voldoen aan strenge milieunormen, kunnen consumenten en bedrijven hun ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen.