Wat zijn B-keus tapijttegels?

Wat zijn B-keus tapijttegels?


B-keus of tweede keus tapijttegels
, zijn tapijttegels met productiefoutjes. Deze kleine fouten kunnen zichtbaar of haast onzichtbaar zijn. Tapijttegels met grove zichtbare fouten noemen wij ook wel C-keus. C-keus beschouwen wij als niet verkoopbaar en deze tegels worden hergebruikt als grondstof om hier weer nieuwe tapijttegels van te produceren.


Het produceren van een tapijttegel is een complex proces. Voordat een tapijttegel de vierkante vorm krijgt, is deze namelijk al in aanraking geweest met extreme hitte, spanning en kou. Dit zijn allemaal factoren die kunnen bijdragen aan productiefouten.


U kunt een tapijttegel opdelen in twee delen; het doek en de backing. Het doek is het loopvlak, het oppervlak wat zichtbaar is na het leggen. Het doek van een tapijttegel kan een bouclé, velours, frisé, naaldvilt of bijvoorbeeld een hoogpolig type structuur zijn. Deze kan bestaan uit één of meerdere kleuren; effen, gemêleerd, maar ook een structuur met lijnen is mogelijk.


De backing van onze tapijttegels bestaat uit een mix van bitumen, krijt en glasvlies. Dit zorgt ervoor dat een tapijttegel zeer stabiel blijft liggen en isolerend genoeg is om direct op de ondervloer gelegd te kunnen worden, mits deze ondervloer egaal en schoon is. Het exacte recept van deze mix blijft natuurlijk ons familiegeheim.


Wij onderscheiden de volgende typen B-keus tapijttegels:


B-keus tapijttegel met weeffout

Weeffouten


Deze B-keus kan ontstaan tijdens de productie van het bovendoek (het loopvlak). De tuft (weef) machine kan per ongeluk verkeerd afgesteld staan en plekken op het doek overslaan of dubbel stikken. Dit komt weleens voor bij bouclé kwaliteit tapijttegels.Snijfouten


Als onze tapijttegels tijdens de productie gesneden worden in maatvoering 50x50cm (of 100x100cm) kan het soms voorkomen dat het mes buiten het doek snijdt. De tegel is dan wel vierkant maar mist dan een klein deel van het loopvlak. Bij het leggen kunnen daardoor naden zichtbaar zijn. Houd er wel rekening mee dat naden ook zichtbaar kunnen zijn bij A-keus tapijttegels met een effen kleur dekking. Naadloos te leggen tapijttegels zijn merendeels gemêleerde kleuren en / of gesneden pool kwaliteiten zoals frisé en hoogpolig.Kleurverschil b-keus tapijttegels

Kleurverschil


Ook deze B-keus ontstaat meestal bij de productie van het bovendoek. Verschillende factoren kunnen hiervan de oorzaak zijn. Wit / blanco polypropyleen garen wordt achteraf gekleurd, voordat deze getuft wordt als halffabrikaat op rol, waar wij dan weer tapijttegels van maken. Tijdens dit kleuringsproces kan de kleurmenging bijvoorbeeld niet consequent zijn waardoor kleurverschil kan ontstaan. Soms is dit pas zichtbaar na het leggen van een deel van de tapijttegel vloer. Dit probleem komt niet voor bij polyamide S.D.N. garen. Bij S.D.N. (solution dyed nylon) is de nylon vezel tot de kern kleurecht, dus niet achteraf gekleurd. Verkleuring kan dan niet optreden. Echter zijn S.D.N. garen een stuk duurder dan polypropyleen garen.Te dikke B-keus tapijttegels

Te dik of te dun

Het komt niet vaak voor, maar het is mogelijk dat de backing van een tapijttegel te dik is. Er is dan teveel bitumen mix op de achterkant van de tapijttegel aangebracht. De tapijttegel is dan ook te zwaar. Voor de stabiliteit is dit geen probleem. Het op maat snijden van een tegel is dan echter veel minder makkelijk te doen. Ook heeft een tapijttegel dan een te hoge warmteweerstand en is deze dan niet geschikt in combinatie met vloerverwarming.


Andersom komt soms ook voor; te weinig bitumen mix. De tegels zijn dan te slap en minder stabiel. Deze fout producties ziet u haast niet bij ons omdat wij dit in bijna alle gevallen als C-keus beschouwen.Maatverschil


Dit is een vervelende B-keus. Maatverschil kan ontstaan bij de productie of na het leggen in ruimtes met extreme temperatuurschommelingen. Soms treed maatverschil op in de lengte of breedtemaat (ten opzichte van de vleug / legrichting) na de productie. Deze B-keus is dan nog goed te gebruiken als deze in één richting gelegd wordt. Andere afwijkingen beschouwen wij als C-keus en deze tapijttegels worden gerecycled.B-keus tapijttegels zijn goedkoop


Wij bieden B-keus tapijttegels aan vanaf €1,50 per stuk (50x50cm) in onze Magic Carpets XXL outlet hal in Nijkerk. Dit is een stuk goedkoper dan de vloerbedekking die u bij winkels als Kwantum, Ikea, Hornbach, Gamma, Praxis en Jysk vindt.


Hoe is dit mogelijk voor deze prijs? Dat komt omdat wij B-keus tapijttegels niet voor de A-keus prijs kunnen verkopen. Wij geven hier geen fabrieksgarantie op en B-keus partijen zijn meestal kleine hoeveelheden per kleur en type tapijttegel. Wij krijgen dagelijks grote hoeveelheden B-keus tapijttegels binnen en de voorraad is dan ook ruim.


Maar er zijn nog meer voordelen als u voor b-keus tapijttegels kiest:


  • Nieuw en ongebruikt;
  • De B-keus productiefoutjes zijn nauwelijks zichtbaar;
  • Milieubewuste keuze;
  • Ideaal voor tijdelijke huisvesting;
  • Speels effect;
  • Makkelijk zelf te leggen.

Ontdek nog meer voordelen van tapijttegels.B-keus is geen C-keus


Wij ontvangen dagelijks pallets vol fout producties direct vanaf onze tapijttegel fabriek in Nijkerk. Met zorg kijken wij deze partijen na en sorteren wij de B-keus op kleur en type tapijttegel. C-keus tapijttegels zijn te slecht voor verkoop en deze tapijttegels worden dan ook gerecycled en zijn niet te koop.


Onze B-keus tapijttegels zijn te bekijken in onze Magic Carpets XXL outlet hal te Nijkerk. In deze oude productiehal hebben wij alles duidelijk op prijs per tegel inclusief btw vermeld. Wij geven u graag gratis en vrijblijvend advies, zodat u in een ongedwongen sfeer onder het genot van gratis kop koffie de juiste keuze kunt maken. Nijkerk ligt in de provincie Gelderland net boven Amersfoort en is makkelijk bereikbaar vanaf de A28.


Meestal kunt u uw aankoop ook direct meenemen. Past het niet in de auto? Dan kunnen wij uw B-keus aankoop ook laten bezorgen met onze eigen transportdienst.


Ontdek onze B-keus tapijttegels online of kom langs in Nijkerk. Wij helpen u graag!