Hoeveel tapijttegels (dozen) kun je zelf vervoeren?

Hoeveel tapijttegels (dozen) kun je zelf vervoeren?


Als je op zoek bent naar nieuwe tapijttegels voor jouw huis of kantoor, dan is het belangrijk om te weten hoeveel tapijttegels je met jouw auto kunt vervoeren. Dit kan een uitdaging zijn, vooral als je geen grote auto hebt of als je veel tapijttegels moet vervoeren. In deze blog zullen we uitleggen hoe je kunt berekenen hoeveel tapijttegels je met jouw auto kunt meenemen en wat de alternatieven zijn als je niet genoeg ruimte hebt.


Hoeveel tapijttegels kun je vervoeren?

Een doos met 5m2 tapijttegels bevat 20 tegels en weegt ongeveer 20 kg. De afmeting van een doos tapijttegels van 5m2 is 52cm breed en 52cm lang. De hoogte van de kartonnen dozen verschilt per type kwaliteit tapijttegel maar varieert meestal tussen de 12 en 15 cm.

Om te bepalen hoeveel tapijttegels je met jouw auto kunt meenemen, moet je het maximale laadgewicht van jouw auto kennen. Dit is het maximale gewicht dat de auto kan dragen zonder dat het te zwaar wordt en gevaarlijk op de weg wordt.

Het maximale laadgewicht van jouw auto staat vermeld in het instructieboekje van de auto en op het kentekenbewijs. Als je het niet kunt vinden kunt je ook je kenteken check doen op de website van de RDW.

Als vuistregel geldt dat een gemiddelde moderne personenauto ongeveer 400 tot 500 kg kan dragen. Dit betekent dat je met jouw auto ongeveer 20 tot 25 dozen tapijttegels van 5m2 kunt vervoeren, afhankelijk van het gewicht van de dozen en de rest van de lading in de auto.

Hoewel het laadvermogen van een gemiddelde personenauto ongeveer 400 tot 500 kg is, kan het volume van de laadruimte in sommige auto's beperkt zijn. In een type hatchback auto kun je meestal niet meer dan 10 tot 15 dozen tapijttegels laden en meenemen, terwijl je met een lege SUV of station type auto wel rond de 20 dozen kunt laden.

Hieronder vind je een voorbeeld overzicht van verschillende merken en types auto's en hoeveel dozen tapijttegels van 5m2 je ongeveer kunt vervoeren, rekening houdend met een veiligheidsmarge van 20%:

  1. Volkswagen Golf (hatchback): In een Volkswagen Golf kun je ongeveer 10-15 dozen tapijttegels van 5m2 vervoeren, wat neerkomt op 50-75 m2 aan tapijttegels.

  2. Skoda Octavia Combi (stationwagen): In een Skoda Octavia Combi kun je ongeveer 16-24 dozen tapijttegels van 5m2 vervoeren, wat neerkomt op 80-120 m2 aan tapijttegels.

  3. Toyota RAV4 (SUV): In een Toyota RAV4 kun je ongeveer 12-20 dozen tapijttegels van 5m2 vervoeren, wat neerkomt op 60-100 m2 aan tapijttegels.

  4. Volkswagen Caddy (bestelwagen): In een Volkswagen Caddy kun je ongeveer 60-80 dozen tapijttegels van 5m2 vervoeren, wat neerkomt op 300-400 m2 aan tapijttegels.


De schattingen die hierboven worden gegeven, zijn gebaseerd op een auto die leeg is op basis van twee inzittenden. Als er meer passagiers of bagage in de auto zijn, kan dit het laadvermogen van de auto verminderen en dus het aantal dozen tapijttegels dat je kunt vervoeren, beperken. Zorg er dus voor dat je het laadvermogen van jouw auto controleert voordat je gaat laden, rekening houdend met alle passagiers en bagage die je bij je hebt.


Wat als je niet genoeg ruimte hebt?

Als je niet genoeg ruimte hebt in jouw auto, dan zijn er andere opties beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om een aanhanger te gebruiken of te huren. Dit kan een goede optie zijn als je veel tapijttegel dozen moet vervoeren en jouw auto niet genoeg ruimte heeft.

Als je ervoor kiest om een aanhanger te gebruiken om de tapijttegels te vervoeren, is het belangrijk om rekening te houden met het laadvermogen van de aanhanger. Het maximale laadvermogen van een aanhanger is afhankelijk van het type aanhanger en het soort rijbewijs dat je hebt.

Met een B-rijbewijs (het standaard rijbewijs voor personenauto's) mag je een aanhanger trekken met een maximaal toegestane massa van 750 kg. Als je een aanhanger wilt trekken met een maximaal toegestane massa van meer dan 750 kg, dan heb je een BE-rijbewijs nodig.

Het gemiddelde laadvermogen van een aanhanger met een maximaal toegestane massa van 750 kg is ongeveer 500 kg. Dit betekent dat je ongeveer 25 dozen tapijttegels van 5m2 (in totaal 125m2) kunt vervoeren met een aanhanger met een maximaal toegestane massa van 750 kg. Houd er rekening mee dat het gewicht van de aanhanger zelf ook meetelt bij het totale gewicht dat je mag vervoeren.

Als het gebruik van een aanhanger ook niet mogelijk is, dan bieden wij bij Van Heugten Tapijttegels onze eigen bezorgservice aan. Wij zorgen ervoor dat jouw tapijttegels veilig en op tijd bij jou worden afgeleverd, zonder dat je zelf hoeft te sjouwen en te rijden.


Conclusie

Het vervoeren van tapijttegels is gemakkelijker dan je denkt als je weet hoeveel gewicht jouw auto kan dragen, het laadvolume van je auto en hoeveel tapijttegels er in een doos passen. Als je niet genoeg ruimte hebt in jouw auto, dan kun je altijd nog overwegen om een aanhanger te gebruiken, onze eigen bezorgservice in te schakelen of de bestelling door een andere bezorgdienst